GLÄNTA_vr_poster_web_v2juli.jpg

G L Ä N T A

VR-INSTALLATION FÖR BIBLIOTEK OCH PUBLIKA RUM

Under våren 2019 formgav jag på uppdrag av Regionbibliotek Region Jönköpings län samt Biblioteken i Vaggeryds kommun en VR-installation som fått namnet Glänta. Glänta är en del av en utställning vars syfte är att lyfta fram det pågående Erasmusprojektet VingRot*. Installationen är skapad för i första hand bibliotek, men även andra publika rum, som museer.

Inspirationen till Glänta är hämtad från skogen; från John Bauers magiska sagoskogar, från skogens betydelse som plats för återhämtning för dagens människor och som en historiskt viktig resurs för överlevnad; för människor i Vaggeryds kommun, Jönköpings län, Sverige, världen...  

Genom installationens utformning vill jag hos besökaren skapa känslan och illusionen av att hen sitter i en lugn skogsglänta, omgiven av höga träd. Igenkänningen i skogen är tänkt att skapa trygghet inför att ta del av den nya, digitala VR-tekniken. 

Skogen kommer igen även i materialvalen. Delar av installationen, som trädens stammar och bladens löv, är skapade i japansk origami-teknik och materialen som använts är läderpapper och återvunna boksidor på olika språk. (läderpapper är ett nytt, innovativt material som är gjort av cellulosa och latex vilket gör att det är starkt som läder men ser ut som papper.)

*VingRot är ett projekt med lokal och internationell anknytning. Ena delen är ett Erasmusprojekt med bibliotek från fem europeiska länder. Andra delen är att upptäcka lokala historier, filma kortfilmer med 360-kamera och testa att använda digitala möjligheter på nya sätt som exempelvis med VR. Utställningen är en del i att uppmärksamma projektet och väcka intresse för filmerna. Läs mer: vingrot.wordpress.com. Utställningen är också en del av Regionbibliotek Region Jönköpings läns satsning inom ”Digitalt först med användaren i fokus”. Utställningen kommer att cirkulera på länets folkbibliotek under kommande år med start i Vaggeryds kommun.

Utställningstider:

26/8-20/9 SKILLINGARYDS BIBLIOTEK - 23/9-30/10 VAGGERYDS BIBLIOTEK

Tidigare visningar:

2/7-20/8 MILISEUM, SKILLINGARYD

Se utställningsaffischen nedan.

 
loggor for web.png
2-juli-GLÄNTA_vr_poster_A4_med-text-utan-v.gif