Att göra en matta

BAKGRUND

En dag i höstas när jag gick igenom sakerna jag ärvt efter min faster, så såg jag lådan fylld med gamla lakan. Det var vackra, gamla lakan med virkad spets och monogram, den där sorten som man förr i tiden vek över en filt när man bäddade. Men idag bäddar vi ju sällan på på det sättet, så lakanen har blivit liggande i sin låda.

Den gamla tidens lakan var förutom vackra även i väldigt bra kvalitet, så bra kvalitet att de användes om och om igen tills de till slut nöttes sönder. Och det var just det som hänt med många av lakanen jag ärvt. De var nymanglade och doftade gott men de var söndernötta, och de hade hål och revor. Det slog mig då att jag borde göra något med dem, något nytt. För jag gillar inte saker som inte blir använda, och tanken på att göra trasor av lakanen kändes helt fel. 

Jag kom fram till att jag ville göra en matta. Men hur? Någon vävstol äger jag inte, och jag har inga planer på att skaffa en heller. Fanns det något annat sätt? Jag började leta på nätet och hamnade på Pinterest, denna guldgruva för idéer till kreativa projekt. Och där hittade jag en teknik som passade perfekt för det jag ville göra nämligen “locker-hooking”. Locker-hooking är en teknik som ursprungligen kommer från Australien. Med hjälp av en slags virknål med hål i ena änden, tygremsor och bomullsgarn kan man skapa en trasmatteliknande textur. Det är en rolig, men tidskrävande teknik. Att göra just den här mattan tog mig c:a 3 månader och då jobbade jag med den en stund nästan varje dag. Det har varit min meditation i höst, den dagliga stunden med mattan har varit ett bra sätt att samla tankarna och få nya idéer inför varje ny arbetsdag!

MATERIAL OCH VERKTYG

1 st anti-halk matta, 120x180 cm (finns där mattor säljs)

4 - 5 lakan (för enkelsäng)

1 st locker-hooking nål (finns bl a hos Slöjddetaljer)

ett par nystan vitt bomullsgarn (finns ofta i second-hand affärer om du inte redan har hemma)

SÄ HÄR GÖR DU:

Riv remsor av lakanen, c:a 1 cm breda.(spetsarna och monogrammen sparade jag till andra projekt). Trä nålen med bomullssnöret. Titta sedan på några av alla de tutorials som finns på YouTube, sök på “locker hooking”, sedan är det bara att sätta igång!

Lycka till!

P.